Stijve nek oplossingen

Er zijn meerdere manieren waarmee je een vastzittende nek kunt oplossen. Van actief oefeningen doen naar passief relaxen met een massageapparaat.

Warm houden

Warm houden is een veelgenoemde optie om een stijve nek te verhelpen. Dit warmhouden kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Een bekende manier van de nek warmhouden is met behulp van een pittenzak. Deze zak is gevuld met een speciaal soort pitjes die de warmte goed vasthoud. Deze pittenzak kan je opwarmen in de magnetron en vervolgens op je zere nek leggen. Werkt voor veel mensen erg goed.

Andere manieren om je nek warm te houden zijn bijvoorbeeld een warme douche, een kruik of een massage. Een massage kan een dubbel effect hebben, want naast de warmte die wordt overgebracht, kunnen ook de stijve spieren wat losser worden gemaakt.

Oefeningen doen

Omdat de stijve nek vaak komt door een verkeerde houding, kan het helpen om oefeningen te doen. Er zijn tal van Yoga oefeningen te vinden op het internet waarmee je je nek 'los kan maken'. Door op een ontspannen manier deze oefeningen te doen gaat de nek vanzelf wat losser zitten. Een voorbeeld van een eenvoudige oefening die je zelf achter de computer kunt doen staat hieronder.

Oefening om stijve nek te verlichten:

  1. strek beide armen naar links en rechts uit.
  2. Wijs met je vingers naar boven alsof je op een kruispunt het verkeer van links en rechts tegelijkertijd wilt stoppen.
  3. Draai je hoofd langzaam naar links en kijk gedurende een halve minuut naar de nagel van je middelvinger.
  4. Draai hierna langzaam je hoofd naar rechts en kijk hier dertig seconden naar de nagel van je middelvinger.
  5. Herhaal dit drie keer.

Beweging

Vergelijkbaar met bovenstaande oplossing. Zeker voor mensen die veel in dezelfde houding werken kan bewegen al een hoop goed doen voor een stijve nek. Hierbij geldt vooral: "voorkomen is beter dan genezen". Moet je veel werk doen in een zelfde houding, of moet je een lange reis maken, zorg dan voor voldoende beweging tussendoor. Op werk zou dit bijvoorbeeld makkelijk kunnen met kleine wandelingetjes. Loop bijvoorbeeld naar de koffieautomaat, het kopieerapparaat of een collega op een andere verdieping. Probeer dan tijdens zo'n korte wandeling de nekspieren wat los te maken door bijvoorbeeld met de armen en nek te draaien.

Massage apparaten

Er zijn diverse massage apparaten op de markt te verkrijgen. Deze verschillen allen in prijs en kwaliteit. Een apparaat dat goede reviews krijgt op het web is het Medisana Nek- en Schouderkussen MNV.

Dit kussen heeft vibrerende kussen en roodlicht warmte en behandeld hiermee de nek- en schouder partij.

Houding veranderen

Moet je langdurig werken achter de computer, zorg dan voor een goede houding. Een verkeerde houding is een oorzaak van een stijve nek. Een goede houding is; rechtop zitten, rug recht, beide voeten op de grond zodat je knieën een hoek van 90 graden maken. Zet je beeldscherm op die hoogte zodat je kijkrichting op een natuurlijke wijze ietsjes naar beneden is.

Tot slot; Wanneer je veel achter de computer zit is het van groots belang dat je een bureaustoel gebruikt die voor jou geschikt is. Er zijn vele modellen en soorten op de markt, maar wanneer je op zoek bent naar een goede stoel, raden wij een zogenoemde ergonomische stoel aan.