Nekhernia

Wat is een nekhernia?

“Twijfel je over de klachten in je nek, neem dan contact op met een arts.”

Van alle vormen van hernia is de nekhernia misschien wel de meest voorkomende. De nekhernia brengt klachten met zich mee in de nek en het gebied daaromheen, dus ook de schouders en armen.

De oorzaak hiervan is vaak te vinden in de lichaamshouding. Deze is niet goed en daardoor ontstaan de problemen. Een nekhernia kan zeer lang aanhouden en moet in sommige gevallen zelfs operatief worden aangepakt. Voor het zover is zullen echter eerst de symptomen moeten worden behandeld. Pas wanneer dit niet werkt zal worden besloten over te gaan tot een operatie aan de nek.

De symptomen van een nekhernia

Omdat een hernia in vele verschillende vormen kan verschijnen is het niet altijd goed duidelijk om welke vorm het gaat. Een nekhernia is echter wel aan een aantal symptomen te herkennen. Zo kan er bijvoorbeeld last van de schouders, armen en handen optreden. Dit komt omdat de zenuwen van deze delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn. De last die men heeft van de nek wordt dan uitgestraald naar de schouders en armen waardoor daar de pijn te voelen is. Ook een gebrek aan kracht of een tinteling kunnen gevoeld worden.

Twijfel je over jouw nekklachten, neem dan altijd contact op met een arts.

nekhernia

De behandeling

Het overgrote deel van de nekhernia’s hoeft niet geopereerd te worden. Als oplossing wordt vaak het nemen van rust genoemd. Ook pijnstillers kunnen helpend zijn.

Door dit te combineren met fysiotherapie is veel te doen aan de problemen. Wanneer na twee maanden nog altijd hinder wordt ondervonden kan over een operatie worden nagedacht. Dit is echter alleen het geval als de klachten zeer hevig zijn. Bijvoorbeeld aanhoudende pijn of uitval van functies.

Lees hier meer over oorzaken van een stijve nek.