Nekpijn

“Twijfel je over de nekpijn, neem dan contact op met een arts.”

Het hebben van nekpijn is één van de meest voorkomende klachten. Pijn in de nek straalt vaak uit naar de armen en schouders waardoor niet altijd direct duidelijk is dat de nek de bron is. Meer dan zestig procent van de mensheid krijgt hier op enig moment weleens mee te maken. Dit gaat echter in de meeste gevallen slechts om tijdelijke klachten die vanzelf weer weg gaan. Er bestaan echter ook heftigere vormen, zoals de nekhernia. Hier is vaak wel een behandeling voor nodig.

Wat veroorzaakt de pijn?

De pijn in de nek kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan bijvoorbeeld spontaan ontstaan doordat een verkeerde beweging wordt gemaakt. De pijn schiet er dan in, zoals men dat noemt. Nekpijn kan echter ook langzaam ontstaan. Bijvoorbeeld door een verkeerde houding. Ook spanning door stress kan uitwerking hebben op de nek. Hier kan de pijn ook door ontwikkelen. Ook andere vormen zoals een whiplash, of door kou, kunnen voorkomen. De oorzaak kan zeer divers zijn wat de behandeling ook kan doen verschillen.

Wat kun je eraan doen?

Het behandelen van de pijn hangt af van de oorzaak. Bij pijn door kou is warmhouden een behandelmethode. Bij pijn door verkeerde houdingen of ongelukken komt vaak juist een intensieve behandeling met bijvoorbeeld fysiotherapie kijken. Ook het doen van diverse oefeningen kan veel goeds doen bij de behandeling van nekpijn. Het voorzichtig en gecontroleerd bewegen van het hoofd in verschillende richtingen bijvoorbeeld. Dit kan meerdere malen per dag worden gedaan om de pijn te verzachten en te verhelpen.