Nekartrose

Artrose is een aandoening die op verschillende plekken in het lichaam kan voorkomen. Het is te vinden in de gewrichten. Ook de nek is hier geen uitzondering op. Artrose in de nek is net als in andere lichaamsdelen te wijten aan het feit dat het kraakbeen te snel slijt. Hierdoor kan een stevige pijn ervaren worden. Dit komt omdat door het ontbreken van voldoende kraakbeen, de botten in de wervels over elkaar wrijven wanneer bewogen wordt. Vooral ouderen hebben hier vaker last van. Al kan de leeftijd waarop het ontstaat verschillen en dus ook al jonger inzetten.

Het ontstaan van artrose

Het slijten van het kraakbeen door ouderdom komt eigenlijk bij iedereen voor. Dit kan in alle gewrichten in het lichaam zich voordoen. Omdat het kraakbeen niet wordt aangemaakt raakt het lichaam als het ware zijn stootkussens tussen de botten kwijt. Dit uit zich vervolgens in de vorm van een stijve nek. Later gaat het ook meer pijn doen. Dit is in de nek vooral te herkennen aan pijn in de schouders en armen. Dit komt omdat de nekzenuwen hiermee verbonden zijn.

Wat te doen?

De behandeling van artrose in de nek begint met het nemen van rust. De nek moet voldoende rust krijgen om de pijn te kunnen verlichten. Dit betekent dat het hoofd regelmatiger moet worden neergelegd. Ook ontstekingsremmers werken vaak bij het verlichten van de pijn. Daarnaast zijn oefeningen met een fysiotherapeut een belangrijk onderdeel van de behandeling. Deze zullen dan wel van blijvende aard zijn. De artrose zal behandeld moeten blijven worden.

Ook interessant: