Nekklachten

Iedereen heeft weleens last van zijn nek. Er zijn namelijk veel verschillende vormen van nekklachten. Soms kan door te weinig slaap de nek enigszins pijnlijk aanvoelen.

nekklachten

Dit is echter na een goede nachtrust alweer over. Aan de andere kant kunnen er ook veel heftigere, blijvende vormen van nekpijn optreden. Deze klachten zijn veel ernstiger en moeten op de juiste wijze behandeld worden. Soms wel voor de rest van het leven. De verschillende vormen zorgen ervoor dat bijna driekwart van de bevolking op enig moment nekklachten ervaart.

De houding

Een groot aantal nekklachten komt voort uit de lichaamshouding. Door niet rechtop te staan of zitten wordt de nek te veel belast. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel mensen die achter een computer zitten voor hun werk. Door acht uur per dag in deze houding te zitten wordt de nek voortdurend in een wat kromme houding gehouden. Dit brengt klachten als pijn in de nek en schouders met zich mee. Door rust en fysiotherapie is hier vaak veel aan te doen. De nekklachten kunnen dan weer verdwijnen.

Het onverwachte

Een andere veel voorkomende oorzaak is het onverwachte. Bijvoorbeeld een verkeerde beweging. Deze zorgt voor een acute pijn door bijvoorbeeld een beschadigde spier of zenuw. Ook een harde klap door een val of een ongeluk kan zorgen dat er nekpijn ontstaat. Deze oorzaak verdient vaak mee behandeling. Dit geldt ook voor klachten zoals een hernia of artrose. Dit zijn vaak zeer heftige klachten die intensieve en langdurige behandeling nodig hebben. Vaak gaat dit ook gepaard met medicatie.

Ook interessant: