Oorzaken stijve nek

De belangerijkste oorzaken van een stijve nek zijn stress / spanning, koude tocht en een verkeerde houding.

Stress en spanning

Stress en spanning kunnen haast letterlijk 'in uw nek gaan zitten'. Wanneer u veel onder stress werkt of gespannen bent kunt u (vaak onbewust) uw nekspieren aanspannen. Mocht de spanning of stress dan te lang aanhouden, kunnen deze lang belaste nekspieren gaan verkrampen. Deze verkramping kan dan weer leiden tot een stijve nek.

koude tocht

Koude tocht

Tocht en vooral koude tocht is een belangrijke oorzaak van een stijve nek. Doordat de nekspieren veel moeten werken om warm te blijven maar constant worden gekoeld door de koude tocht kunnen de spieren overbelast raken. Hierom is het aan te raken als je in een tochtige plek bent, om dan de nek warm te houden met bijvoorbeeld een sjaal.


Verkeerde houding

Langdurig in een verkeerde houding zitten, staan of bewegen kan een oorzaak zijn van een stijve nek. Een welbekend voorbeeld is het langere tijd werken achter een computer of laptop in een verkeerde houding. Vooral bij een laptop staat het scherm vaak wat lager waardoor je automatisch je hoofd voorover moet kantelen om recht in het scherm te kijken. Dit soort voor een belasting van de nekspieren en kan uiteindelijk leiden tot een stijve nek.

Een verkeerde houding kan bijvoorbeeld ook komen door veel boven uw hoofd te werken. Als u bijvoorbeeld een plafond moet schilderen kan het zijn dat door het langdurig achterover kantelen van uw hoofd de stijve nek optreed.

Ook interessant: