Oorzaken stijve nek

De belangerijkste oorzaken van een stijve nek zijn:

Stress en spanning

Stress en spanning kunnen haast letterlijk 'in je nek gaan zitten'. Wanneer je veel onder stress werkt of gespannen bent kunt je (vaak onbewust) jouw nekspieren aanspannen. Mocht de spanning of stress dan te lang aanhouden, kunnen deze lang belaste nekspieren gaan verkrampen. Deze verkramping kan dan weer leiden tot een stijve nek.

koude tocht

Koude tocht

Tocht en vooral koude tocht is een belangrijke oorzaak van een stijve nek. Doordat de nekspieren veel moeten werken om warm te blijven maar constant worden gekoeld door de koude tocht kunnen de spieren overbelast raken. Hierom is het aan te raken als je in een tochtige plek bent, om dan de nek warm te houden met bijvoorbeeld een sjaal.


Verkeerde houding

Langdurig in een verkeerde houding zitten, staan of bewegen kan een oorzaak zijn van een stijve nek. Een welbekend voorbeeld is het langere tijd werken achter een computer of laptop in een verkeerde houding. Vooral bij een laptop staat het scherm vaak wat lager waardoor je automatisch je hoofd voorover moet kantelen om recht in het scherm te kijken. Dit soort voor een belasting van de nekspieren en kan uiteindelijk leiden tot een stijve nek.

Een verkeerde houding kan bijvoorbeeld ook komen door veel boven je hoofd te werken. Als je bijvoorbeeld een plafond moet schilderen kan het zijn dat door het langdurig achterover kantelen van het hoofd de stijve nek optreed.


Ander oorzaken

Er kunnen ook andere oorzaken zijn van een stijve nek. Twijfel je aan de oorzaak of zijn de klachten anders raadpleeg dan altijd een arts.

Andere oorzaken kunnen ook een nekhernia of nekartrose zijn.

Deze oorzaken hebben een andere behandeling nodig.

Ook interessant: